Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Biroul, a doua casă

Autor: Dana Puscoci

         În afară de propria locuință, o persoană petrece cel mai mult timp la locul de muncă. Acesta devine o a doua casă, iar modul în care este aranjat este foarte important pentru a ne face să ne simțim bine. Un loc de muncă amenajat necorespunzător duce la apariția oboselii, respectiv la reducerea capacității de muncă. Având în vedere aceste aspecte, apare ca deosebit de importantă problema optimizării condițiilor de muncă, astfel încât să acționeze pozitiv asupra angajaților. Factorii care influențează condițiile de muncă sunt clasificați în două categorii: factori de ambianță fizică (iluminatul, temperatura, zgomotele) și factori de ambianță psihică (coloritul, muzica). Iluminatul are ca principal scop a asigura o vizibilitate suficientă fără a suprasolicita vederea. Lumina naturală este cea mai indicată, deoarece ochii sunt cel mai bine adaptați la aceasta. Modul de utilizare a luminii naturale poate fi stabilit prin dimensiunea ferestrelor sau prin folosirea unor jaluzele interioare sau exterioare. În cazul în care se folosește lumina artificială, aceasta trebuie să fie cât mai aproape de lumina naturală ca intensitate, culoare și radiații calorice. Iluminatul trebuie să fie uniform astfel încât să nu se formeze un contrast între locul de muncă și mediul înconjurător. Uniformitatea iluminării se realizează prin numărul corpurilor de iluminat și prin amplasarea acestora.
         Culoarea mediului ambiant nu este numai un element decorativ al locului de muncă , ci determină o anumită stare psihică, având deseori legătură cu felul muncii executate. S-a constat experimental că diferitele nuanțe de culori produc reacții psihice diferite. Din acest punct de vedere, culorile sunt împărțite în patru grupe.
         - culori calde și culori reci, determinate de asociarea care se face între foc și culorile roșu, portocaliu și galben și respectiv între apa rece și culorile albastru și verde.
         - culori stimulative și culori liniștitoare: nuanțele vii și culorile calde sunt stimulative, iar nunțele pastel și culorile reci sunt liniștitoare.
         - culori care dau senzația de apăsare și greutate, cum sunt culorile închise și cele care nu dau ceastă senzație – cele deschise
         - culori care dau senzația de apropiere – cele închise și calde – și culori care dau senzația de depărtare – cele deschise.
         În afară de efectul psihologic, unele culori determină modificări de ordin fizilogic: de exemplu roșu stimulează presiunea sângelui și ritmul respirației, în timp ce albastru are efect invers, scăzând presiunea sângelui și calmând respirația și frecvența pulsului.
         Îmbinarea culorilor la locul de muncă trebuie să urmărească în principal normele utilitare și apoi normele estetice. În general, culorile deschide reflectă lumina, iar cele închise o absorb.
         Pentru mobilierul biroului se recomandă culorile deschise; în cazul în care se folosesc culori închise, acestea trebuie lustruite.
         La serviciu, cuvântul de ordine este eficiență. Oamenii eficienți sunt orientați către obținerea de rezultate. În planul designului interior, eficiență se traduce prin linii drepte și suprafețe libere și ușor de organizat (și de curățat).
         La serviciu trebuie să primeze utilitatea și lipsa decorațiunilor care pot conduce la ocuparea unui spațiu necesar lucrului sau la distragerea atenției celor care doresc să se concentreze asupra muncii lor. Fiecare obiect trebuie să ocupe un spațiu bine definit, toate lucrurile fiind în ordine și ușor de găsit. Păstrați aproape lucrurile pe care le folosiți des (dosare, obiecte de papetărie, telefon) și aranjați-le în sertare și fișete pe cele utilizate mai rar.
         Aranjați facilitățile (copiator, fax, cafetieră, dulapul cu consumabile, etc.) astfel încât toată lumea să aibă acces liber la ele, fără a deranja colegii din încăpere.
         O atenție deosebită se îndreaptă spre alegerea scaunului. O persoană care petrece 8-10 ore la birou poate suferi în timp de dureri de spate și de afecțiuni ale coloanei. Pentru a preveni acestea, scaunul trebuie să mențină o poziție corectă (dreaptă). Cele mai indicate sunt cele cu tetieră, care asigură astfel un confort suplimentar.
         Modul în care este așezat calculatorul (în cazul în care există unul) trebuie gândit astfel încât să asigure poziția optimă de lucru, lăsând totodată spațiu pentru alte activități (scris/citit etc). De asemenea, în decorarea unui birou trebuiesc prevăzute și spații de depozitare (dulapuri, etajere etc) pentru a evita aglomerația de pe suprafața biroului.



Sursa:


Data postării: 10.10.2005
Vizualizări: 8.305

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.