Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Miercuri, 27 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Bursa locurilor de munca

Autor: Maria Olteanu

         Pentru studentii din mai multe centre universitare din tara, aceasta vacanta s-ar putea transforma in primul contact cu un loc de munca. Joi, 30 iunie 2005, a avut loc a treia editie a „Bursei locurilor de munca”, organizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, adresata cu prioritate studentilor. Actiunea a avut loc concomitent in 10 centre universitare din tara: Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Sibiu, Timisoara.
         Demersul se inscrie intr-un sir de masuri active ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in sensul ocuparii fortei de munca tinere, initiativa binevenita in randul participantilor. Aceasta actiune este a treia de acest gen, editiile anterioare avand loc pe 23 mai 2003 si 7 mai 2004. „Bursa locurilor de munca este una dintre masurile afirmative pe care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca le implementeaza. Dorim, astfel, inainte ca studentii sa intre in vacanta, sa le oferim sansa sa-si gaseasca un loc de munca si sa-si completeze veniturile”, a declarat Silviu Bian, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
         La actiunea organizata de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, desfasurata in incinta salii de festivitati a ANEFS, au participat 102 agenti economici, care au oferit tinerilor prezenti la eveniment peste 1400 locuri de munca. Din cele aproximativ 300 de posturi pentru absolventii de studii superioare, 141 s-au adresat celor cu studii superioare tehnice, 116 absolventilor din alte domenii, oferta cea mai mare fiind pentru posturile de inspectori de asigurari, asistenti comerciali si redactori. Pentru absolventii de studii superioare economice s-au oferit 12 posturi. Comparativ cu oferta locurilor de munca oferite la Bursa locurilor de munca din 7 mai 2004, in acest an se remarca cresterea foarte mare a ofertei de locuri de munca in domeniul serviciilor - care au reprezentat 70% din oferta totala - dar si scaderea ofertei din domeniul tehnic, ce a inregistrat o scadere de la 46%, la 14%.
         Oferta pentru absolventii de studii medii a fost cea mai consistenta, in jur de 750 de locuri de munca, predominand posturile de: operator calculator si retele, operator comercial, operator telemarketing, agent de asigurari, paza si broker.
         Pentru muncitorii calificati oferta a constat in 200 locuri de munca, cele mai numeroase posturi oferite fiind cele de: vanzator, sofer, ospatar. Oferta adresata muncitorilor necalificati a fost de 115 posturi, solicitandu-se in special ambalatori manuali, curieri, manipulanti marfuri.
         Participarea tinerilor la aceasta Bursa a locurilor de munca a fost destul de numeroasa, pana la ora pranzului inregistrandu-se 670 participanti, dintre care 610 studenti. Dintre acestia, 350 au fost selectati in vederea incadrarii in munca.
         Dumitru Pelican, director executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, se declara surprins de prezenta numeroasa a studentilor la aceasta manifestare. Tot dansul a declarat ca in nici o alta tara europeana nu se iau atat de multe masuri pentru ocuparea fortei de munca, in special a celei tinere, cum se intampla in Romania.
         Pe langa informarea in legatura cu posturile oferite de angajatori, tinerii prezenti au obtinut, prin intermediul pliantelor puse la dispozitie de AMOFM, informatii legate de posibilitatile de a obtine credite foarte avantajoase. Astfel, pentru creditele acordate studentilor care infiinteaza intreprinderi mici si mijlocii, asociatii familiale, sau care desfasoara activitati economice independente, dobanda perceputa reprezinta 25% din dobanda de referinta a BNR. Creditul se acorda in functie de posturile nou-create prin respectiva initiativa economica, suma acordata pentru fiecare post nou-creat fiind de 100 de milioane de lei. Conditiile pentru a beneficia de aceste credite sunt: varsta de pana la 30 de ani, statut de student la cursurile de zi ale unei facultati acreditate sau autorizate, aflat la prima facultate.
         
         De la participanti adunate
         De remarcat faptul ca o mare parte a participantilor la aceasta editie erau la prima participare la o astfel de actiune, unii dintre acestia necunoscand demersurile necesare pentru a intra in contact cu angajatorii. Din discutiile cu participantii am retinut o oarecare nemultumire a tinerilor cu studii superioare din domeniul stiintelor socio-umane: psihologie, sociologie, limbi straine, geografie etc., in legatura cu oferta scazuta in ceea ce priveste locurile de munca compatibile sau apropiate pregatirii lor.
         Adrianei Diaconu, absolventa a Facultatii de Psihologie din Universitatea Bucuresti, i se pare cam saraca oferta locurilor de munca care sa o intereseze la aceasta editie, intrucat „majoritatea posturilor sunt pentru domeniul tehnic si economic. Pentru absolventii de psihologie nu am reusit sa gasesc decat un post de inspector resurse umane la o firma de transport, dar pana mi-am completat CV-ul, postul a fost ocupat, sau asa ceva.”
         O alta problema a tinerilor o reprezinta lipsa experientei si,tocmai din acest motiv, imposibilitatea de a stabili un contact cu firmele angajatoare. Cristina, studenta in anul III la Facultatea de Geografie, din judetul Ialomita, ar dori sa ramana in Bucuresti pe vara, daca ar reusi sa gaseasca un loc de munca. Problema ei este ca nu are experienta, ceea ce pare sa o scoata din competitia pentru ocuparea unui post din cele oferite: „Sunt sceptica in ceea ce priveste rezultatul participarii la acest targ de locuri de munca. Nu cred ca voi fi contactata, pentru ca nu am experienta. Am observat o atitudine oarecum ostila la unii angajatori, tocmai pentru ca nu am experienta. Dar cum sa fac sa capat experienta, daca nu mi se da posibilitatea sa dovedesc ca sunt capabila sa ma angajez?”, intrebare retorica si foarte frecventa pe buzele tinerilor absolventi care se lovesc de aceasta problema. Insa nu toti tinerii s-au confruntat cu o astfel de atitudine: „Am intalnit insa si persoane care au fost amabile si mi-au oferit toate informatiile pe care le-am solicitat, chiar daca am specificat in prealabil ca nu am experienta.” (Irina Nicula, studenta la Facultatea de Istorie)
         Pentru cei care nu au avut prea mult de castigat cu aceasta ocazie, precum si pentru alti tineri participanti, AMOFM va organiza o noua actiune de acest gen, care va avea loc in data de 23.09.2005, la sala de sport a Clubului Sportiv Scolar nr. 2, situat pe Soseaua Pantelimon, numarul 293, in zona Morarilor.



Sursa:


Data postării: 04.07.2005
Vizualizări: 19.855

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.