Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Parerea specialistului: CV-ul, un document deschis

Autor: Luiza Petrica, Specialist RU, Manpower Romania

         In ultimii ani, piata abunda in surse de informare care ne invata cum sa redactam CV-ul perfect. Fie ca este vorba de Internet sau de diverse publicatii sau manuale, toate au ca scop acelasi lucru: sa ne initieze in «tainele» unui CV care sa ne asigure succes.
         Nu ne propunem aici sa vorbim de regulile redactarii CV-ului si nici sa facem recenzia la publicatiile de specialitate, cu sigurata ca fiecare dintre noi poate avea destule surse de inspiratie in acest sens.
         Vrem doar sa prezentam cateva aspecte legate de redactarea unui CV care ne pot aduce mai repede in atentia angajatorului si de care multi dintre noi nu prea tinem cont.
         Ne facem constinciosi temele si redactam CV-ul de care suntem mandri si incepem sa aplicam peste tot, poate-poate o sa «pice» job-ul mult visat. Vazand ca nu se intampla nimic, ne intrebam contrariati «oare de ce nu am fost chemat la interviu, doar corespundeam intru totul cerintelor?!» .
         Uitam insa faptul ca acest CV este cartea noastra de vizita, este primul contact pe care il avem cu angajatorul .
         De aceea, inainte de a-l trimite pentru un post sau altul ar fi bine sa-l privim putin cu un ochi critic.
         In primul rand, ar trebui sa ne intrebam sincer «este oare acesta job-ul pe care il doresc si caruia i-as face fata sau este doar un alt job la care trimit un CV la intamplare?»
         Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ atunci va trebui sa-l privim putin prin prizma angajatorului: « Eu daca as primi acest CV, m-as invita la un interviu?».
         
         Un CV bine facut trebuie sa atinga cateva obiective:
         - sa fie sincer, redactat corect si bine pus in pagina;
         - sa fie actualizat;
         - sa-l faca remarcat pe posesorul lui;
         Iar cel mai important lucrul este ca CV-ul trebuie privit in permanenta ca un document deschis , flexibil, pe care va trebui sa-l adaptam de fiecare data in functie de cerintele postulului pentru care aplicam, ramanad insa onesti. El nu este nicidecum un «passe -partout» .
         In functie de postul pentru care aplicam va trebui sa evidentiem sau sa prioritizam anumite responsabilitati care ne prezinta ca pe un candidat potrivit pentru postul respectiv.
         O persoana care doreste sa lucreze in domeniul financiar va trebui sa prioritizeze experientele profesionale si sarcinile care o recomanda pentru acest post, de asemenea va trebui sa convinga chiar din CV, ca are o afinitate pentru lucrul cu cifrele si o gandire analitica si ordonata.
         CV-urile studentilor si ale tinerilor, in special , «sufera» de un pacat: sunt neutre si goale la capitolul experienta. In cazul lor, orice stagiu, internship, concurs, job temporar, competitie, activiate de voluntariat, trebuie mentionate in CV . Fiecare experienta de acest fel spune ceva despre candidatul respectiv, il individualizeaza, iar sansele de a fi invitat la un interviu cresc.
         Iar cand acest lucru se intampla, suntem mult mai aproape de jobul visat. Urmeaza o alta etapa: prezentarea la interviu. Dar asta este o alta poveste…
         
         Greseli frecvente:
         - CV-uri mai mari de doua pagini;
         - folsirea de hartie colorata;
         - corecturile cu mana - nu numai ca arata neprofesional dar este si greu de citit;
         - repetitiile;
         - fotocopierea multipla a CV-ului, care duce la pierderea lizibilitatii textului;
         - mentionare salariului dorit va va aduce o „bila neagra”
         - informatiile nu sunt prezentate intr-o succesiune logica, fiind greu de urmarit;
         - propozitii si paragrafe prea lungi care ofera prea putine informatii;
         - nu este orientat spre rezultate, nu arata ceea ce de fapt ati realizat in cadrul slujbei;
         - contine prea multe detalii irelevante - sex, stare civila si sanatate nu mai sunt necesare in CV-urile din zilele noastre;
         - prea incarcat grafic - fonturile elegante, fotografiile distrag atentia de la claritatea prezentarii;
         - neincluderea unei liste de abilitati. O astfel de lista inclusa intr-un Curriculum Vitae este una dintre cele mai "grele" arme pe care o ai la indemana . Un candidat care si-a facut temele, stie foarte precis care sunt competentele si abilitatile cerute in slujba solicitata. Aceasta sectiune va insirui toate calitatile tale.



Sursa:


Data postării: 03.10.2005
Vizualizări: 13.840

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.