Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

CV si scrisoarea de intentie - interviu cu Angelica Cadar

Autor: Andreea Dragomirescu

         O sa te rog mai intai sa te prezinti.
         
          Angelica Cadar, consultant in managementul resurselor umane si administrator al companiei Top HR Management, dar, cum nu avem voie in Romania sa inregistram pentru companii romanesti denumiri englezesti fara cuvinte autohtone, definim TOP ca un cuvant romanesc.
         
         Poti preciza mai exact care este domeniul tau de activitate?
         
          Consultanta in management sau, mai exact, consultanta in managementul resurselor umane, pentru ca de-a lungul timpului m-am specializat in acest domeniu si pentru ca este ceea ce ma reprezinta si o fac ca si hobby.
          Ca si consultant in resurse umane operez intr-un camp foarte vast de actiune, atat cu instrumente de natura abstracta (legislatie, reguli de buna practica etc.), cat si cu cele din zona foarte concreta a umanului, cu toate nuantele si ipostazele sale. Astfel contribui la schimbarile care au un impact major asupra unei companii.
         
         Sunt training-uri cu privire la recrutare?
         
          Da, sunt si sustin ideea ca sunt foarte multe companii romanesti care investesc la momentul de fata in instruire / training pentru recrutare si selectie de personal. De ce? Foarte simplu, fiecare angajator isi doreste dezvoltarea businessului care implica de altfel si dezvoltare a resurselor umane prin recunoasterea contributiei valorii umane. Piata romaneasca incepe sa se adapteze la standardele internationale si astfel, orice companie care isi doreste competitivitate va dori sa angajeze personal instruit si calificat si, de asemenea, sa aiba manageri care sa aiba abilitati de a angaja astfel de personal.
          De altfel, pot spune ca am fost cooptata de diverse companii de consultanta sa prestez in special pentru companiile romanesti acest tip de training in domeniul resurselor umane, ceea ce inseamna ca exista
         intr-adevar o dorinta de a instrui managerii in acest proces.
         
         Mai interesant ar fi sa aflam cum se ajunge in functia de manager, pentru ca toate anunturile de recrutare cer experienta de cel putin un an. Cum ajunge cineva in functia de manager daca nu a mai ocupat o pozitie asemanatoare?
         
         Aceasta este intr-adevar o intrebare pe care si-o poate pune orice tanar specia-lizat pe un domeniu anume si care isi doreste o functie de manager. In anunturile pe care le vedem in mass-media, intr-adevar, pentru orice post cu atributii de conducere, in general pentru functii de middle management, se solicita o experienta minima manageriala. Dar daca o persoana doreste sa candideze pe o astfel de pozitie trebuie sa puna accent pe mai multe aspecte prin care isi poate dovedi abilitatea de a ocupa o astfel de functie: experienta pe care a acumulat-o intr-un anumit domeniu de activitate, competenta, abilitati, calitati.
          In mod general, com-paniile romanesti aplica politici de resurse umane care includ si drumul de cariera a angajatului. Astfel, tot mai multe companii isi promoveaza angajatii in functii de management si doar in anumite cazuri specifice se apeleaza la publicitate externa.
         
         Ce criteriu a contat cel mai mult in selectia pentru interviu? CV-ul, scrisoarea de intentie?
         
          Scrisoarea de intentie ar putea reprezenta o cerere de angajare care s-ar traduce si printr-o motivare clara a dorintei de a aplica pe un post anume si iti da posibilitatea de a te exprima diferit fata de formularul standard care inseamna Curriculum Vitae. Daca in Curriculum Vitae trebuie sa introduci in mod obligatoriu anumite aspecte standard (pregatire scolara, experienta profesionala, instruiri specifice) care vor contribui foarte mult la indeplinirea criteriilor postate in anuntul de angajare, in scrisoarea de intentie poti sa transmiti anumite informatii care iti pot intari pozitia de posibil candidat. Asa ca as spune ca ambele forme sunt foarte importante in candidatura. Insa in piata romaneasca a muncii sunt foarte putini candidati care stiu sa isi scrie un CV sau o scrisoare de intentie, de obicei se copiaza foarte mult sau se apeleaza prietenii care, la randul lor, nu sunt specializati. Totusi, nu foarte multe persoane apeleaza la specialisti sau citesc carti de specialitate pentru a intelege sau a invata sa se prezinte in fata viitorului posibil angajator.
         
         In Occident exista o oferta foarte mare de publicatii de acest gen. Cum stau lucrurile in piata romaneasca a muncii?
         
          As putea spune ca in ultimul timp au aparut pe piata foarte multe publicatii (reviste, ziare, carti, site-uri) care pun accent in mod special pe procesul recrutarii sau pe elementele care trebuie sa fie cunoscute si aplicate pentru candidatura. Aceste publicatii te ajuta, iti deschid mintea, insa trebuie sa nu uiti sa fii TU. Asa ca, bazandu-te pe informatiile obtinute din literatura de specialitate, vei sti ce pasi trebuie sa urmezi ca sa te reprezinti foarte bine.
         
         Am senzatia ca un interviu e de obicei un fel de punere in scena: intrebari stas, raspunsuri stas, interpretarea conteaza.
         
          Da, poti sa vezi si asa acest proces de recrutare si selectie intrucat Curriculum Vitae si scrisoarea de intentie fac parte dintr-o procedura, toti, oriunde am fi, urmam o procedura. Ca si exemplu, o companie, ca sa angajeze, va posta un anunt de angajare care include deja elemente bine cunoscute (profilul candidatului si respectiv responsabilitatile postului), iar candidatii stiu ca numai pe baza unui CV si scrisoare de intentie isi pot inregistra candidatura si ca astfel pot fi invitati la interviu.
          Daca vorbim de interviu si de intrebarile care se pun la interviu, pot spune ca acest pas este foarte important pentru angajator si depinde foarte mult de persoana specializata care conduce interviul. Tocmai de aceea, cred ca foarte multe companii au inceput sa instruiasca personalul de conducere al companiei pentru procesul de selectie a candidatilor.
          Revenind la afirmatia ta ca interpretarea conteaza, cred ca e foarte important sa stii foarte bine ce urmaresti la acel interviu sau ce informatii vrei sa obtii, pentru ca, intr-adevar, sunt intrebari standard pe care orice angajator le pune: ”De ce vrei sa iti schimbi actualul loc de munca?”, „Unde va vedeti peste 5 ani?”, „Ce asteptati de la acest post?”, dar aceste intrebari ajuta intervievatorul sa completeze informatiile obtinute din CV cu informatii care tin de persoana intervievatului si, intr-adevar, tin de interpretare deoarece fiecare companie are o cultura organizationala specifica, standarde de companie si prin acele intrebari specifice vei putea clasa persoanele care cu adevarat se pliaza pe acele nevoi organizationale.



Sursa:


Data postării: 04.07.2005
Vizualizări: 11.469

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.