Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Avand o finantare de un milion de euro, Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” a demarat programul de inscrieri

Autor: Dana Puscoci

         Ministerul Educatiei si Cercetarii, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au dat unda verde inscrierilor pentru programul Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”, editia 2005.
         In cadrul unei conferinte de presa, in prezenta ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea si a Coordonatorului Rezident al Natiunilor Unite, Soknan Han Jung, coordonatorii programului au prezentat obiectivele, avantajele si conditiile de participare.
          Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” ofera tinerilor romani de elita posibilitatea de a se perfectiona, urmand cursuri universitare, de masterat sau de doctorat la universitati de prestigiu din Europa sau America de Nord, alese chiar de ei si beneficiind de sustinere financiara din partea statului. De asemenea, programul urmareste sprijinirea procesului de reforma a administratiei publice romanesti si alinierea acesteia la standardele europene, dar si impiedicarea „exodului creierelor”, prin investitia in capitalul intelectual. Programul se adreseaza cetatenilor romani cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care doresc sa-si construiasca o cariera de succes in administratia publica romaneasca. Foarte importanta este, potrivit presedintelui Comisiei pentru Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”, Ioan Panzaru, activitatea extracuriculara a candidatilor.
         
         Bursierii trebuie sa lucreze in tara dupa absolvire
         
          Beneficiarii bursei se angajeaza, prin contract ca la finalizarea studiilor sa se intoarca in tara si sa serveasca in sectorul public pentru o perioada minima cuprinsa intre 3 si 5 ani.
          Bursa se acorda unei persoane o singura data in viata si numai pentru efectuarea uneia dintre urmatoarele forme de studiu: studii de licenta, pe o perioada de timp minima necesara absolvirii si obtinerii diplomei, conform institutiei de invatamant, dar nu mai mult de 5 ani; studii pe perioada de timp minima necesara finalizarii cursurilor de masterat, conform institutiei de invatamant, dar nu mai mult de 2; si studii de doctorat, pe o perioada care nu poate depasi 4 ani.
          Domeniile de studiu sunt: Economie (management, finante, etc.); Drept (doar in universitatile din statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European); Studii Europene (doar in universitatile din statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European); Relatii publice si comunicare; Administratie publica; Diplomatie, studii politice, relatii internationale; Inginerie: energie, protectia mediului, chimie sau petrochimie, inginerie economica, transporturi, constructii, inginerie industriala sau productie, tehnologia informatiei, comunicatii; Educatie; Agricultura, Agronomie; Aparare nationala, Ordine publica; Sociologie.
         
         Suma maxima acordata este de 35.000 de euro/an
         
          Cuantumul bursei speciale este urmatorul: bursa studii de licenta, in limita maxima a sumei de 30.000 de euro/an de studiu, dar nu mai mult de 2.500 euro/luna; studii de masterat, in limita maxima a sumei de 35.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 3.000 euro/luna; studii de doctorat, in limita maxima a sumei de 20.000 euro/an de studiu, dar nu mai mult de 1.600 euro/luna. Acoperirea cheltuielilor aferente stagiilor de studii in strainatate, respectiv cazare, masa, asigurare de sanatate si un transport international anual cu avionul dus-intors, la clasa economic, in limita maxima de 1.000 de euro pe luna, cu un maxim anual de 10.000 de euro.
         
          In cazul in care cheltuielile depasesc limita maxima, acestea vor fi suportate de catre beneficiarul bursei din surse proprii.
          Beneficiarii unei burse au urmatoarele obligatii: sa exprime in scris angajamentul ferm de a desfasura, ulterior absolvirii studiilor efectuate in cadrul bursei, activitate in cadrul institutiilor publice, regiilor autonome, agentilor economici cu capital majoritar de stat ori in cadrul structurilor sau organismelor internationale, in calitate de reprezentant al statului roman, in conditiile stabilite prin lege; sa mentina pe toata durata studiilor cel putin calificativul „Bine”, sa revina in tara in maximum o luna de la data finalizarii studiilor; sa accepte repartizarea pe post stabilita in conformitate cu normele metodologice, de catre Comisia pentru Bursa speciala „Guvernul Romaniei”; sa-si desfasoare activitatea in sectorul public o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani, in functie de perioada de scolarizare acoperita de bursa, ulterior finalizarii studiilor; sa suporte penalizarile stabilite de lege in cazul in care nu-si indeplinesc obligatiile asumate prin contract.
          De asemenea, viitorii bursieri care ajung in faza finala a preselectiei trebuie sa aibe trei giranti, fiecare cu un salariu peste venitul mediu pe economie care sa garanteze pentru ei.
          Dosarele se pot depune la Registratura Bursei Speciale „Guvernul Romaniei” la adresa Str. Spiru Haret, nr. 12, parter, camera 5, 010176, sector 1, Bucuresti. Data limita pentru depunere este 7 octombrie pentru dosarele depuse direct la registratura si 1 octombrie, data postei, pentru cele trimise prin posta. Anuntarea publica a rezultatelor va avea loc in luna noiembrie.
          Anul acesta, guvernul roman aloca aproximativ un milion de euro pentru castigatorii programului. Editia de anul trecut s-a bucurat de un real succes, fiind inregistrate aproximativ 900 de dosare. Au fost selectati un numar de 46 de candidati, care urmeaza sa plece in aceasta toamna la studii in cadrul unor universitati prestigioase din Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta, Norvegia, Suedia, Elvetia, Italia, Canada si SUA.
         
         10 ponturi pentru completarea dosarului de candidatura
         
          - La suma maxima solicitata, va sfatuim sa completati cu suma maxima aferenta tipului de studii ales deoarece in eventualitatea in care castigati una din burse, nu veti mai putea modifica suma solicitata initial.
          - Nu depuneti dosarele de candidatura in ultimele doua, trei zile, deoarece atunci vor veni majoritatea candidatilor sa isi depuna dosarele si din acest motiv, dosarul dumneavoastra nu va putea fi verificat la fata locului iar in situatia absentei unor documente necesare, nu veti fi in masura sa completati dosarul dumneavoastra.
          - Cea mai simpla si eficienta modalitate de a completa cele trei exemplare ale dosarului solicitate este de a completa un formular de candidatura la care se anexeaza toate documentele necesare, eseurile si scrisorile de recomandare. Se numeroteaza toate paginile acestui dosar si se xeroxeaza in inca doua exemplare. In acest fel se obtin trei copii identice ale dosarului de candidatura care ulterior se leaga separat si se introduc intr-un plic mare pe care se lipeste pagina de garda speciala care se regaseste in formularul de candidatura.
          - Copiile documentelor de studiu si a celorlalte acte solicitate in dosar nu trebuie sa fie legalizate, copiile xerox fiind suficiente. Ulterior, in cazul obtinerii bursei, se vor prezenta toate aceste acte in original.
          - Pentru documentele de studiu obtinute in strainatate, este obligatorie prezentarea documentelor care sa ateste echivalarea si recunoasterea acestora de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
          - Lista de maxim 15 universitati pe care trebuie sa o completati in dosarul de candidatura, trebuie completata cu universitatile la care doriti sa studiati. Nu este obligatorie detinerea unui accept din partea universitatilor pe care le treceti pe aceasta lista. Nu ezitati sa treceti cele mai prestigioase universitati pe care le cunoasteti in cadrul acestei liste, acest lucru nu poate decat sa va avantajeze.
          - La scrisorile de recomandare, nu conteaza pozitia sau functia persoanei care o completeaza precum nu constituie un avantaj anexarea a mai mult de doua scrisori de recomandare dosarului de candidatura. Ceea ce se va urmari este aprecierea acestei persoane vis a vis de dumneavoastra. Este de asemenea important ca aceasta persoana sa fi avut un rol determinant in formarea dumneavoastra academica si/sau profesionala. Astfel, este recomandabila obtinerea macar a unei scrisori de recomandare din partea unui indrumator academic (diriginte, profesor, indrumator al lucrarii de licenta, etc.).
          - La capitolul distinctii obtinute sau realizari, este recomandabil sa le treceti doar pe acelea pe care le considerati cu adevarat relevante.
          - Inainte de a trece la completarea dosarului de candidatura, studiati cu mare atentie indrumarul de completare al acestuia precum si toate informatiile referitoare la Concursul National si la programul Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” pe care le regasiti in mod exhaustiv pe site-ul www.burseguvern.ro.
          - Si nu in ultimul rand amintiti-va ca ceea ce confera valoare unui dosar de candidatura nu este grosimea acestuia ci continutul.



Sursa:


Data postării: 19.09.2005
Vizualizări: 5.609

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.