Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

„Au pair” în Marea Britanie

Autor: Dana Puscoci

         Marea Britanie, țara de peste Canalul Mânecii, este un spațiu în care mulți români visează să muncescă și chiar să se stabilească și să-și întemeieze o familie. Și mulți chiar au reușit.
          Marea Britanie nu este semnatară a Acordului de la Schengen, astfel că cetățenii extracomunitari și cei din afara Spațiului Economic European au nevoie, pentru a desfășura activități profesionale pe teritoriul acestui stat, de viză de intrare și permis de muncă. Pentru acest lucru trebuie îndeplinită o procedură specifică.
          În primul rând trebuie să identificați un angajator dispus să vă acorde un contract de muncă și să solicite Departamentului pentru Educație și Calificări, în numele dumneavoastră, emiterea permisului de muncă. După obținerea permisului de muncă, vă puteți adresa Ambasadei Regatului Unit Al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România pentru eliberarea permisului de muncă. Pentru relații suplimentare puteți contacta direct Ambasada, în Strada Jules Michelet nr. 24, telefon: 021-201.72.00, sau pe site-ul www.britishembassy.gov.uk/romania.
          O modalitate mai simplă de plecare la muncă în Marea Britanie, și din ce în ce mai folosită, în special de către tineri, este prin programul au pair. Ce înseamnă au pair? O persoană implicată în activitatea de au pair este considerată o parte a familiei pentru care lucrează și este tratată ca un membru al familiei, în sensul că stă la masă împreună cu familia, are propria cameră și ia parte la ieșirile ocazionale ale familiei, uneori și în perioada vacanțelor. În schimb, persoana angajată ca au pair trebuie să îndeplinească următoarele îndatoriri:
         - Supravegherea și îngrijirea copiilor, ceea ce poate însemna supravegherea și însoțirea lor la grădiniță, la școală sau cu ocazia anumitor evenimente;
         - Ieșirea la plimbare și jocul împreună cu copiii, iar ocazional activități de baby-sitting;
         - Efectuarea unor munci ușoare în casă, precum și acordarea de ajutor în vederea păstrării curățeniei
         - Pregatireă micului dejun și a unor mâncăruri simple pentru copii;
         - Supravegherea animalelor de companie.
         Aceste atribuții diferă în funcție de familia gazdă.
          Condițiile care trebuiesc îndeplinite pentru a lucra ca au pair sunt: să fiți absolvent de liceu, să aveți între 17 și 27 de ani și să cunoșteți limba engleză, să fiți necăsătorit, să nu intenționați să rămâneți pe teritoriul Marii Britanii mai mult de doi ani, să vă întrețineți și să vă acomodați fără ajutor din fonduri publice și, de asemenea, va trebui să părăsiți Regatul Unit după 24 de luni.
          Mai aveti nevoie si de următoarele acte: formular de înregistrare, eseu în limba engleză de introducere pentru familia din Anglia, două scrisori de recomandare, copie de pe buletinul de identitate, pașaport, carte de muncă și permis de conducere, cazier, diplomă de Bacalaureat, diplomă de licență (dacă aveți) și patru poze tip pașaport.
          După ce ajungeți în Marea Britanie, în primele șapte zile trebuie să vă prezentați la Poliție pentru a vă înregistra.
          De obicei un au pair își plătește singur transportul spre destinația familiei gazdă. Deci, în momentul în care veți apela pentru viză, trebuie să dovediți faptul că aveți resurse financiare suficiente pentru drum.
          Activitatea desfășurată ca au pair se plătește cu aproximativ 45 de lire pe săptămână. De asemenea, vă puteți schimba familia la care lucrați atâta timp cât noul aranjament îndeplinește condițiile de emigrare.
          Mai multe informații puteți solicita la Ambasada Marii Britanii, telefon 021-201.72.00, sau la Au Pair International, la telefon 021-230.38.12.În prezent, se apreciază că numărul românilor stabiliți în Marea Britanie este de aproximativ 1.500-2.000 de persoane, iar numărul celor care tăiesc acolo, dar nu au rezidență permanentă este de 15.000. Diaspora românească este concentrată în zona marilor orașe din sudul Angliei: Londra, Birmingham și Nottingham.



Sursa:


Data postării: 29.08.2005
Vizualizări: 7.342

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.