Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

O tara atractiva pentru emigranti: Australia

Autor: Mihaela Bratu

         In conditiile in care concurenta pe piata muncii din Romania este din ce in ce mai puternica, tot mai multi tineri se orienteaza catre piata externa. Una dintre cele mai accesibile destinatii, insa destul de „ignorata” de romanii ce aleg sa emigreze este Australia.
         
          Oficiali ai Departamentului de Emigrare din Australia si biroul de avocatura Florin Burhala & Associates Lawyers au prezentat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, oportunitatile de emigrare si studiu in aceasta tara.
          Emigrarea cu drept de lucru se face prin intermediul vizei „Skilled Migration”, adresata celor care sunt calificati intr-o profesie. In Australia nu se emite „Permis de munca”, precum in SUA sau in alte tari. Pentru Australia, totul este inclus in sistemul de acordare a vizei. Viza „Skilled Migration” permite celor care o acceseaza sa lucreze si sa locuiasca in Australia atat timp cat doresc.
          Pentru obtinerea vizei, aplicantii trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant superior sau o scoala de meserii. Angajatorii cauta acum forta de munca inalt calificata.Calificarea obtinuta in urma absolvirii acestei institutii sau scoli trebuie sa se numere printre profesiile recunoscute de catre Consiliul Australian de Evaluare. Angajatorii cauta acum forta de munca inalt calificata. De asemenea, o conditie necesara este experienta de munca, experienta care poate fi si in alt domeniu decat profilul candidatului. Profesia trebuie, in mod obligatoriu, sa fie inscrisa in Nomenclatorul Profesiilor (Skilled Occupations List SOL). Cele mai cautate profesii, in momentul de fata sunt: ingineri, specialisti in computere, farmacisti, radiologi, medici, psihologi, piloti, psihoterapeuti,traducatori, lacatusi, strungari, mecanici auto, electricieni etc.
          Conditiile pentru acest tip de viza sunt: cunoasterea limbii engleze la nivel avansat, varsta maxima de 45 de ani, experienta de minim 12 luni din ultimele 18 luni dinaintea aplicarii.
          Imigrantii nu sunt selectati pe criterii de rasa, sex sau apartenenta la o anumita cultura. In schimb, sunt foarte importante calificarea, starea sanatatii si situatia financiara.
          Departamentul Australian pentru Imigrari si Afaceri Multiculturale (DIMIA) nu acorda vize pentru cei care nu sunt calificati intr-o profesie, deoarece s-a constatat ca acestia nu pot tine pasul cu schimbarile standardelor pietei fortei de munca.
          Cei care doresc sa aplice pentru o viza in Australia o pot face in mod independent, fara a apela la o institutie de consultanta specializata, insa, in conditiile unei legislatii modificate constant, acest gen de consultanta devine o necesitate. Exista doua tipuri de ajutor specializat: cel al unui avocat sau al unui agent de imigrare. Ambii trebuie sa fie insa acreditati de catre Departamentul Australian al Emigrarii.
         
          Sapte tipuri de vize pentru studenti
          Astfel, pentru studentii staini care doresc sa urmeze cursuri in Australia, indiferent de natura acestora, exista sapte tipuri de vize. Viza „Independent ELICOS” (English Language Intensive Courses for Overseas Students) se adreseaza celor care doresc sa urmeze cursuri de limba engleza pe o perioada determinata. Viza de tip „School” vizeaza elevii de scoala primara si liceu, iar viza „Vocational Education and Training” pe cei care doresc sa urmeze cursurile unei scoli de meserii. Pentru sistemul universitar si post-universitar exista urmatoarele tipuri de vize: viza „Higher Education”, adresata celor care doresc sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior si sa obtina diploma de licenta si viza de tip „Masters and Doctorate”, adresata celor care doresc sa obtina o diploma de masterat sau doctorat.
          Cei care urmaresc sa faca alte cursuri de specializare, dar care nu au ca rezultat obtinerea unei diplome, pot aplica pentru viza de tip „Non-award foundation”. Cel de-al saptelea tip de viza este „AusAid and Defence Sponsored Sector”, care acopera cursuri de orice fel, urmate de catre studenti in domeniul apararii, sponsorizate de catre Guvernul australian. Pentru a obtine viza insa aplicantii trebuie sa respecte anumite conditii. Astfel, pentru primul si ultimul tip de viza, trebuie mai intai sa fi fost acceptati de catre institutia la care doresc sa studieze.
          De asemenea, sunt mai multe criterii care trebuie satisfacute pentru toate tipurile de viza si anume: dovada capacitatii de sustinere financiara pe perioada sederii in Australia, vorbirea fluenta a limbii engleze, certificat medical si asigurare medicala prin intermediul Overseas Student Health Cover (Centrul de Sanatate pentru Studentii Straini). O data obtinuta viza, studentul nu are voie sa lucreze fara permisiunea Guvernului australian. Daca aplica pentru obtinerea dreptului de munca si obtine acest drept, poate lucra maxim 20 de ore pe saptamana pe durata timpului de studiu si full time (cu program intreg), pe durata vacantelor.
          Mai multe informatii despre imigrarea in Australia se pot afla pe site-ul www.immi.gov.au.



Sursa:


Data postării: 08.08.2005
Vizualizări: 17.007

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.