Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Tineri motivati de azi - viitori manageri publici de maine

Autor: Maria Olteanu

         In pragul integrarii in Uniunea Europeana, una dintre nevoile stringente ale Romaniei o reprezinta crearea unui corp de manageri publici profesionisti si pregatiti sa declanseze si sa accelereze reforma in administratia publica. Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” vine astfel sa raspunda acestei necesitati prin formarea unei „retele” de manageri publici in cadrul unor universitati de prestigiu din intreaga lume, competenti si dornici sa isi puna entuziasmul si cunostintele in slujba interesului public.
         
          Team-building pentru viitorii manageri publici
          Cei 46 de castigatori ai primei editii a concursului “Bursa Speciala Guvernul Romaniei” - editia 2004 - si-au inceput deja pregatirile pentru plecarea la studii in strainatate. Astfel, datorita initiativei laudabile a echipei implicate in derularea proiectului, viitorii manageri publici s-au intalnit la Sinaia, intr-o atmosfera destinsa, in cadrul unui seminar cu durata de 5 zile.
          Prin activitatile de stimulare a spiritului de echipa (team building) desfasurate, seminarul a facilitat intercunoasterea si formarea unui spirit de echipa in randul bursierilor, ceea ce le va permite acestora sa se constituie, la intoarcerea in tara, intr-o retea interconectata ce va da tonul schimbarii institutionale in administratia publica.
          De asemenea, seminarul i-a familiarizat pe bursieri cu misiunea lor pe parcursul bursei si la intoarcerea in tara, le-a oferit informatii practice despre program, a incercat sa ii acomodeze cu socul cultural produs de contactul cu universitatile vestice, precum si sa promoveze valorile si principiile ONU, care tintesc spre dezvoltare, securitate si drepturi egale pentru toti (conform raportului secretarului general ONU, Kofi Annan).
         
          Bursieri de nota 10
         Cunoscandu-i si ascultandu-le duelul de idei, e imposibil sa nu speri ca, o data intorsi in tara, tinerii bursieri vor reusi sa aduca acel suflu de gandire si practica moderna de care administratia publica are atata nevoie. Desi foarte tineri, unii dintre ei abia asteapta sa poata pune in practica cunostintele pe care le vor dobandi in universitatile spre care vor pleca in scurt timp.
          Claudiu Revinc, 19 ani, viitor student la University of York priveste cu seriozitate misiunea sa viitoare: „Consider ca importanta va fi in acel moment identificarea problemelor, adaptarea acestor structuri la realitatile romanesti si nu atat de mult anexarea unei structuri insusite in strainatate. Faptul ca ma duc in Marea Britanie sa studiez ma ajuta pentru ca ei au traditie in analiza structurata intr-un spirit analitic. Si cred ca de asta avem nevoie.”
         
          Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” o investitie in performanta
          Rezultat al unui parteneriat intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Reprezentanta in Romania a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prima editie a concursului „Bursa Speciala Guvernul Romaniei” a reunit aproximativ 900 de dosare de candidatura ale tinerilor interesati de o cariera de inalti functionari in administratia publica. Dintre acestia, 46 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 32 de ani au reusit sa convinga comisia de selectie si sa obtina burse cu valori cuprinse intre 9.000 si 35.000 euro anual, contractele cu statul roman avand durate cuprinse intre 4 si 10 ani (datorita obligatiei contrac-tuale vor deveni angajati statului roman pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani, dupa absolvirea studiilor n.r.).
          Domeniile alese de viitorii manageri publici au relevanta pentru o administratie publica moderna: diplomatie si relatii internationale, drept si studii europene, economie, management, stiinte politice si ale educatiei. Cei mai multi isi vor prelua posturile de inalti functionari in mai putin de 2 ani, intrucat aproximativ jumatate dintre bursieri vor satisface in strainatate un stagiu de master, care are durata cuprinsa intre 1 an si 2 ani. Inainte de a fi integrati in administratia publica, ei vor beneficia de un stagiu de practica in cadrul Institutului National de Administratie (INA), care ii va „aclimatiza” pentru marea provocare. Managerul proiectului, Mihai Toader, isi exprima speranta ca integrarea lor in sistem nu va fi totala, ci doar cat acestia sa poata propaga schimbarea, fara a prelua tarele sistemului pe care vor sa il reformeze.
          Prima generatie de reformatori ai administratiei publice romanesti va fi tributara modelului anglo-saxon si nord-american, intrucat tinerii bursieri s-au orientat cu precadere spre universitati din Marea Britanie si SUA. In numar mai redus, acestia au ales universitati de renume din Europa continentala (Elvetia, Germania, Olanda, Franta).
          Editia 2005 a concursului national „Bursa Speciala Guvernul Romaniei”, lansata in aceasta vara, ii asteapta pe candidati sa isi depuna dosarele in perioada 14 septembrie -7 noiembrie.



Sursa:


Data postării: 08.08.2005
Vizualizări: 5.985

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.