Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 23 noiembrie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Esti pregatit sa faci urmatorul salt profesional?

Autor: Eduard Radu

         Esti in drum spre serviciu. Deschizi usa biroului, pui haina in cuier, te asezi la birou si in scaunul care are deja curba spatelui tau. Tragi aer in piept, admiri cu o privire larga tot biroul si retraiesti acelasi sentiment familiar pe care il ai in fiecare zi. Aceeasi secretara, aceeasi doamna contabila, acelasi tip de la aprovizionare, aceiasi colegi. Pustii de la IT s-au mai schimbat si la fel si sefii. In rest, cam aceleasi lucruri... Ai un serviciu in care te complaci, esti multumit de colegii cu care lucrezi, totul e ok, cu cateva exceptii. Lucrezi insa de peste 5 ani pentru aceeasi firma si simti ca te plafonezi. Realizezi ca a trecut ceva vreme de cand nu ai mai invatat ceva nou, ca munca ti-a devenit o rutina si ce te sperie cel mai rau este perspectiva ca in urmatorii 10 ani lucrurile vor sta exact la fel.
          Te intrebi ce poti sa faci ca sa cresti, sa te dezvolti si sa preiei mai multe responsabilitati. Daca te regasesti in situatia de mai sus, este momentul sa incepi antrenamentul care iti va permite sa faci un pas inainte in cariera ta profesionala.
          Recent am avut mai multi clienti care s-au regasit in acesta situatie. Simteau insatisfactia si, mai mult decat atat, chiar aveau dorinta de a schimba lucrurile. “Am ajuns in punctul in care am realizat ca vreau mai mult de la viata mea profesionala”, mi-a spus Mihaela T., unul dintre clientii mei. In schimb, in momentul in care am intrebat-o “Mai mult ce? Stii ce vrei sa faci?”, s-a blocat si am descoperit ca era foarte dezorientata din acest punct de vedere. Aceeasi intrebare trebuie sa ne-o punem cu totii. Ai o parere generala sau stii in mod concret ce-ti doresti sa faci mai mult, ce te atrage si ce faci cu pasiune? Este execelent ca vrei mai mult, dar nu este suficient. Trebuie sa stim incotro ne indreptam, in ce directie vrem sa ne dezvoltam pe viitor. Altfel, riscam sa facem mutari care nu ne vor duce nicaieri si aceleasi intrebari vor aparea din nou in urmatoarele 6 luni, la noul loc de munca.
          Abraham Lincoln, celebrul presedinte american, spunea “Nu am o parere buna despre cineva care nu este azi mai intelept, decat a fost ieri”. Daca ti-ai gasit raspunsul la intrebarea “Incotro vreau sa o apuc din punct de vedere profesional?”, urmatoarea borna kilometrica pe care trebuie sa o depasim este: ” Inveti?”. Ce faci tu pe plan personal ca sa inveti din acel domeniu in care vrei sa te dezvolti si sa te afirmi? Uita de ideea ca firma trebuie sa te trimita la urmatorul curs de specializare sau pregatire. Destinul tau profesional este prea important ca sa te lasi la indemana bugetului stabilit de seful tau, acceptat de seful sau, implementat de departamentul de Resurse Umane si influentat de pretentiile consumatorilor.
          Dezvoltarea ta ca profesionist este numai si numai responsabilitatea ta. Acelasi Abraham Lincoln este admirat pentru faptul ca, desi a plecat la drum ca un tanar simplu, fara scoala si studii, a reusit sa invete dreptul de unul singur, studiind manuale gasite intr-un cufar in podul casei. Cu cat aspiratiile profesionale sunt mai ambitioase, cu atat setul de competente tehnice si de abilitati interpersonale trebuie sa fie mai vast si mai experimentat. A astepta ca el sa se dezvolte de la sine este un joc de zaruri, o ruleta, la care miza este un job mai bun, mai bine platit. Eu nu mi-as lasa vitorul profesional la voia sortii, a norocului si a jocului de imprejurari. As prefera sa investesc sume mici, dar constant, intr-un cont care stiu ca in 2-3-10 ani imi va aduce un castig sigur. La fel si cu invatatul. A invata constant, cate putin in fiecare zi, e cea mai sigura cale de a-ti creste competentele profesionale.
          Ultima intrebare pe care merita sa ne-o punem este “Cer mai mult?”. Cand i-ai spus ultima data sefului tau ca vrei sa preiei mai multe responsabilitati si ca vrei sa inveti si alte lucruri? Dintr-un studiu publicat in urma cu cateva luni, reiesea ca marea majoritate a romaniilor ar prefera, in general, un loc de munca in care sa aiba mai mult timp liber si doar 5% ar cauta un job cu mai multe responsabilitati. Din punctul de vedere al unui coach in cariera, acei 5% dintre romani fac mutarea cea mai inteligenta si au sansele cele mai mari de reusita pe termen lung. O sa spui ca seful tau nu are timp pentru tine sau pentru discutii de acest gen. Poate asa si este, dar asta n-ar trebui sa te intoarca din drum. Daca el nu are timp de tine, vaneaza-l pana gasesti o fereastra libera. Observa lucrurile din jurul tau si vino cu propuneri care sa imbunatateasca situatia de fapt. Fii proactiv!
          Am sa inchei cu o fraza din Confucius, care rezuma atat de bine intregul meu mesaj “Alege-ti un job care iti place si nu va mai trebui sa lucrezi niciodata”. Si as mai adauga, fa pasii necesari si efortul cuvenit. Succes!



Sursa:


Data postării: 01.08.2005
Vizualizări: 5.086

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.